Pomo jäi lomalle, päivitämme blogia

Keskikesän juhla lähestyy. Katso tästä Hyvinkään kulttuurin kuumat juhannusvinkit!

Kuten tiedämme, ei juhannus tule, jos ei ole epäonnistuttu raparperi-seljankukkamehun pullotuksessa, hikoiltu hypermarketin kassajonossa, unohdettu ostaa kyypakkausta ja sorruttu huutamaan puolisolle mökkitien viimeisessä kaarteessa. Juhannus jää tulematta myös ilman aattoillan risukimppusavottaa sekä siihen erottamattomana osana kuuluvaa vihta/vasta-sanaharkkaa. Koska oikeaoppinen hyvinkääläinen saunavitsa valmistetaan männystä, säästyy näillä main tältä traditionaaliselta toralta. Kuitenkin asiaan kuuluu pieni verbaalivääntö – ennen saunaa, saunassa tai vaikka saunan jälkeen. Vanhan kansan mukaan kun juhannuksena keskiyöllä menee itäisellä Hyvinkäällä seisomaan alasti kuntarajalle, kuuluu Sykärin suunnilta reipashenkistä sanailua löylyttimen nimityksen suhteen. Kielellinen kisailu jatkuu usein myös juhannuksen jälkeen, kun paikallislehden kesätoimitus tuttuun tyyliinsä kysyy, kutsuuko lukija kimppua mähtäksi, mästäksi vai käykö hän kenties saunomassa Kanta-Hämeen puolella.

Juhannuspöydän kuningas, keisari, herra ja narri on tottakai viinapullo. Myös juhlakausien ulkopuolella ovat hyvinkääläiset kiitettävästi pitäneet meluamisellaan ja juopottelullaan huolta pahojen henkien karkottamisesta. Esimerkiksi työryhmämme kesäkauden avajaisjuhlien yhteydessä moni onnistui karkottamaan riivaajahenget aina seuraavaan aamuun saakka. Toimistolla pyörineen huhun mukaan Toropainen sai kolme päivää sairaslomaa, minkä jälkeen hän palasi töihin silmä mustana ja toinen korva kuurona. Vaikka hän itse väittikin paholaisen antaneen hänelle pilkun jälkeen vähemmän kanelisen korvapuustin, kertoi luotettava lähde hänen nousseen seisomaan sepalus auki ja kaatuneen kolmen jälkeen Divan portaissa. Suosittelemme lukijoillemme pelastusliivien käyttöä.

Miksi tehdä muuta, kun voi grillata? (Hilma Sykäri, Hyvinkää 1936)

Mittumaaria on vaikea kuvitella vailla hiilloksen päällä käryävää apetta. Grillauksen suhteen paikalliset jakautuvat tiukasti kahteen eri perinneleiriin: yksi haluaa ostoksistaan plussapisteitä, siinä missä toinen tahtoo ehdottomasti kerryttää boonusta. Huolimatta tästä ikiaikaisesta kahtiajaosta noudattelee itse ruoanvalmistustapahtuma samoja uomia, sillä ritilälle löytävät tiensä käytetystä etukortista, grillin varusteluasteesta tai nautituista alkoholiannoksista riippumatta lähinnä lihankaltaiset jalosteet sekä varrastikut. Myös ahdinantimet pitävät herkkupöydissä edelleen pintansa. Itä-Uudenmaan poliisin mukaan joka juhannus tavataan ainakin yksi henkilö ongelta Donnerinpuiston suihkulähteestä.

Juhannuksen katsotaan olevan mitä parhainta aikaa kaikenmoisen onnen ja epäonnen ennustamiseen. Perinnetieto tuntee, ainakin toistaiseksi, vain yhden Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon tallennetun hyvinkääläisen taian. Juhannusyönä kun syö yhdeksän karjalaisilta kesäjuhlilta ostettua vatruskaa, tulee tuleva sulhanen unessa vonkaamaan piirakkaa.

Pienviljelysneuvojaopiston viimeiset juhannusjuhlat Suomen korkeimpine kokkoineen vietettiin 1990-luvun lopulla. On valitettavaa, ettei kaupungissamme ole vähään aikaan ollut mahdollisuutta päästä lähellä keskusta-aluetta nauttimaan yhteisistä roihuista. Tulitikkuleikit kun kuuluvat luontevasti juhlaan kuin juhlaan. Työryhmämme muistelee edelleen lämmöllä hyvinkääläisistä juhannuskokoista komeinta, Hämeenkadun koulun vieressä sijainnutta Wivi Lönnin suunnittelemaa Lastentaloa (1924-2006).

Kuten muistamme, käydään juhannuskoivut perinteisesti – kuten joulukuusetkin – varastamassa valtion metsästä Riihimäen puolelta.

Mukavaa keskikesän juhlaa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s