Hyvinkää valittu vuoden 2015 kesäkaupungiksi

Kehittyvien maakuntien Liechtenstein valitsi tänäkin vuonna vuoden kesäkaupungin. Lukuisten ehdokkaiden joukosta kärkikamppailuun selvisivät Lieksa, Kiveskoski ja Hyvinkää, joista viimeksi mainittu nousi lopulta voittajaksi. Arviossaan raati nosti esiin erityisesti muutoksen ja pysyvyyden teemat. Hyvinkäässä nähtiin ajallista syvyyttä ja vahvaa paikallisuutta. Kaupungin keskusta arvioitiin vetovoimaiseksi ja toritoiminta monipuoliseksi. Hyvinkäätä kehuttiin kaupunkiympäristöltään ihmisenkokoiseksi. Myös klöntti mainittiin. ”Tapahtuma-aukio korvaa puuttuvan kävelykadun”, raadin jäsen Lounamilja Ryystö-Kutina kehaisee. ”Hyvää tuuriakin, kun ajoitukset osuivat nappiin”, luonnehtii puolestaan toinen raatilainen Uljas Lautanen.

Hyvinkää keräsi kiitosta myös pitsihuviloistaan, pikkuputiikeistaan sekä idyllisestä vierassatamastaan. Raati oli vaikuttunut vanhankaupungin (nyk. Metsäkalteva) alueesta. ”Japanilaisten teemojen yhdistäminen hansakauppiaiden rakennusperintöön… Hämmentävää. Ja rohkeaa. Ja hämmentävää”, lausahtaa raadin jäsen Siviä Kiisseli. Erityismaininnan sai myös Hyvinkään paikallisherkku naakkatasku, jonka raati katsoi olevan puolipilvisellä Savonlinnan torilla nautitun lörtsyn veroinen.

Nosteesta innostuneena on Hyvinkään kaupunki lanseerannut merkkivuodeksi erityisen opastetun kierroksen, jonka avulla kylän keskeisiin paikkoihin tutustuminen käy ketterästi.

Kesäinen kierros alkaa Runeberginkadun lähikaupasta, jota kansanomaisesti myös Runkku-Siwaksi kutsutaan. Kun pallogrillihiilet on ostettu, jatkuu matka Kauppalankadulle, jossa käydään ihastelemassa paikallisen keilahallin ovenkahvaa.

Urakankadulla oivallisesti poliisiaseman yhteydessä sijaitseva te-toimisto saa kierroksella ansaitsemansa arvon. Kohteessa kiinnitetään yleisön huomio paitsi vastikään valmistuneen laajennusosan henkeäsalpaavan wau-arkkitehtonisiin ratkaisuihin, myös puistomaisen piha-alueen yksityiskohtiin. Perimätiedon mukaan jo viikinkiaikana pihan käräjäkivillä nautittiin omia eväitä.

Virastotalolta matka jatkuu kohti Hyvinkään ylpeyttä, Vaiveronkadun curlinghallia. Paikan päällä voi itse todeta, kuinka huonokuntoinen ja pieni nykyinen halli on. Onneksi korvanappiimme juuri tulleen tiedon mukaan kaupunki on myöntänyt curlingharrastukselle yhteensä 540 000 euron lajituen ja lisäksi taannut uuden hallin rakennukseen tarkoitettua lainaa lähes miljoonalla. Huraa!

Kierroksen viidennessä kohteessa käydään katsomassa, mitä toriannoksen naakkatasku on syönyt. Kapulan jätteenkäsittelyalue tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan hyvinkääläiseen sieluun.

Kaupunkiretki ei olisi täydellinen ilman tutustumista paikalliseen vesistöön. Vantaanjoki laskee Hausjärveltä Suomenlahteen ja ohittaa matkallaan myös Hyvinkään. Hyyppärässä aukeaa mahdollisuus suureen luontokokemukseen. Kuinka ärjyy vuo, johon on perinteisesti Riihimäeltä juoksutettu vuosittain 800 rekallista jätevettä?

Kierros päättyy ABC-liikenneasemalle. Kun hämärällä parkkipaikalla seisoo auton vieressä silmät kiinni vaaleapaahtoista kahvia halaava pahvimuki kädessä ja kuuntelee metsän ja moottoritien huminaa, voi tulla turha olo.

Tilauksesta retkiä järjestää historiallisempaan makuun myös Kytäjän Kartanomatkat.

Mainokset

10 ajatusta artikkelista “Hyvinkää valittu vuoden 2015 kesäkaupungiksi

 1. anu sanoo:

  höpö höpö, hullujahan te ootte ku tämmöstä edes ehdotatte

 2. pitsihuviloistaan, pikkuputiikeistaan sekä idyllisestä vierassatamastaan-??? Täh,koska tai mistä asti Hyvinkäällä on ollut vieras-satama? Eihän siellä ole mereä mailla eikä halmeilla eikä muutakaan isompaa järveä tms! Olen sieltä kotoisin niin vähän kummastuttaa,ja missä on ”pitsihuviloita”, taitaa olla koko juttu pelkkä vitsi? 😀

 3. Sinikka Sorja sanoo:

  Luulin ensin aprillipilaksi, tajusin, ei aprillipäivä. Mauton pila jonka jotkut keksineet pikkukaljassa 😦 Joku voi ihan oikeasti uskoa tämän, älkää pelleilkö ihan kaikilla asioilla!

 4. Fisherman sanoo:

  Onhan meillä Hyvinkäällä vesistö: Donnerin Matalikko, ja vieläpä heti Jalostamo-tankkaamon naapurissa (rantaravintola?). Tällä oivalla kalapaikalla saalis käy parhaiten pyydykseen vihreällä riemukaaren kuvalla, eli satasella. Aamulla saalis on kyllä yleensä oudolla tavalla kadonnut! Onko siis kyseessä paikallinen Bermudan kolmio?

 5. Princess V70 MY Panama sanoo:

  Missä täällä saa 70 jalkaisen aluksen tankattua?
  Löytyykö alusten nostopalvelua?
  Onko rantatontteja vielä vapaana johon saa 70 jalkaiselle oman laiturin?
  Joko s ryhmä on avannut merinäköala yökerhon, Sedu Koskinen on kiinnostunut sijoittamaan ja minä myös.
  Kuulin että täällä on ongelmia venelaitureissa maasähkön kanssa.Pitääkö paikkansa?

 6. Judge Reinhold sanoo:

  Hyvinkään ABC llä viikonloppuna soittaa Creedence Cleareater Revival!
  Mahtava kaupunki!

 7. Judge Reinhold sanoo:

  Ei ole suotta voittanut!

  Usmiin tulossa Tukholman tyyliin kelluvien talojen alue.Mikä parasta, 100 kpl niistä vuokrataan!

 8. Floating House Skandinavia sanoo:

  Ei ole suotta voittanut!

  Usmiin tulossa Tukholman tyyliin kelluvien talojen alue.Mikä parasta, 100 kpl niistä vuokrataan!

 9. anulah sanoo:

  Suomen luolat -teoksessa mainitaan, että myös Usminkallio ja sen luolat ovat nykynuorten temmellyskenttänä – missä tapauksessa hatunnosto tarmokkaasti kiipeilevälle, Usmissa tervehenkisesti temmeltävälle nuorisolle. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s