Hyvinkään Sementtivalimo

IMG_5351

Kirjavantolpalla sijaitsevan ruokakaupan takaa avautuu kummallinen maisema: ratapiha makoilee taustalla ja pieni, valkokylkinen vanha rakennus kyykkii matalana roska-astioiden keskellä. Kun pihalle uskaltautuu peremmälle, huomaa toisen, harmaaseinäisen rakennuksen, joka radansuuntaisesti nyhjöttää paikoilleen unohtuneena. Rakennelmat kaikessa romantillisessa rähjäisyydessään tuntuvat istuvan huonosti maisemaan – tai ainakin nykyiseen maisemaan.

IMG_5352

Aikoinaan noin sata vuotta sitten paikalla nimittäin sijaitsi Hyvinkään Sementtivalimo, ja paikka kookkaine ja nyt suurelta osin purettuine tehdaskompelekseineen näytti tyystin erilaiselta. Valimo aloitti toimintansa vuonna 1907 ja oli toimiessaan alallaan Suomen vanhin – 1930-luvulla jopa ainoa. Valimossa valmistettiin paitsi katto- ja lattialevyjä sekä tierumpurenkaita, myös puutarhakoristeiksi tarkoitettuja maljakoita ja patsaita.

Meidän päiviimme säilyneet tehtaan osat ovat sivurakennuksia. Paikallisesta museotietokannasta löytyy talvisodan aikainen kuva, jossa väkeä sekä tummaturkkinen koira on suuntaamassa ”Sementtivalimon väestönsuojaan”. Väestönsuojan säilymisestä saati sen sijainnista ei työryhmällämme ole tietoa, kuten ei myöskään säilyneiden rakennusten alkuperäisistä käyttötarkoituksista.

Vaikkei nykysilmin katsottuna kenties uskoisikaan, on radanvarrenseutu ollut aikoinaan todellista pienteollisuusaluetta sahoineen ja graniittituotteita valmistaneine tehtaineen. Terrisuon (nyk. Hangonsillan) alueelta on myös nostettu turvetta, ja osa alueesta toimi aikanaan lautatikselitarhana. Läntisen yhdystien puoli ratapihaa on nähnyt useita romuttamoja ja romunvälitysliikkeitä. Nykyisin tämä hiipunut reipashenkinen liiketoiminta näkyy muutamina yksinäisinä rakennuksina sekä raunioituneina perustuksina kasvillisuuden keskellä.

IMG_5355
Radanpuoleisen rakennuksen kylkeen lisätty sivurakennus. Nostolaitteita ja sivettikissakahvia valmistava KONE pitää tiloissa tiettävästi vuosittaiset pikkujoulunsa.

Mainokset
Avainsanat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s